Kresťanov z viacerých cirkví opäť spojí Ekumenický pašiový sprievod

05.04.2012 Košice

Košice 5. apríla (TASR) - Ekumenický pašiový sprievod sa uskutoční v centre Košíc aj v tomto roku na Veľký piatok (6.4.). Tradícia, ktorá vznikla v roku 1996, má vyjadriť veľkonočné posolstvo a sprítomniť spoločné slávenie a jednotu medzi členmi Ekumenického spoločenstva cirkví na území mesta Košice.

"Klasická krížová cesta je skôr blízka pre Katolícku cirkev a taktiež Pravoslávnu cirkev, ale je vzdialená tradíciám reformovaných cirkví. Tak sa hľadalo také adekvátne slávenie tohto veľkonočného posolstva," priblížil pre TASR vznik tradície tajomník košického Ekumenického spoločenstva Dominik Macák.

Pre všetky kresťanské cirkvi je však blízke práve čítanie pašií, aj preto sa spoločenstvo rozhodlo zamerať práve na ne. Ďalším motívom, ktorý má spájať jednotlivé cirkvi, je putovanie človeka k Božiemu hrobu. "Tak sa spojili tieto dve veci a vznikol pašiový sprievod, počas ktorého sa približujú udalosti zo života Ježiša Krista práve v tom období, kedy zomiera za človeka," doplnil Macák.

Témou tohtoročného pašiového sprievodu sú slová z Lukášovho Evanjelia "Zachráň seba i nás." Macák vysvetlil, že ide o akési pozvanie človeka, aby si uvedomil, že spása pochádza od Ježiša Krista.

Sprievod sa začne o 13.00 h pri Jakabovom paláci. Pokračovať bude zastaveniami pri chrámoch alebo modlitebniach jednotlivých košických kresťanských cirkví. Účasť veriacich závisí podľa Macáka aj od počasia. Vlani prišlo okolo 400 ľudí.

Na Ekumenických pašiových sprievodov sa podieľajú Apoštolská cirkev, Bratská jednota baptistov, Cirkev bratská, Cirkev československá husitská, Evanjelická cirkev a. v., Gréckokatolícka cirkev, Pravoslávna cirkev, Reformovaná kresťanská cirkev, Rímskokatolícka cirkev a košická Teologická fakulta Katolíckej univerzity Ružomberok.
 

Vyberte región